Press izjave

VEČERNJI LIST, 03.04.2014.

VEČERNJI LIST, 13.03.2014.

VEČERNJI LIST, 06.03.2014.

VEČERNJI LIST, 27.02.2014.

VEČERNJI LIST, 20.02.2014.

 

VEČERNJI LIST, 23.01.2014.

OD 17. LISTOPADA 2013. DIPLOMIRANI PRAVNIK NOVELLA BAČINOVIĆ, VODI KOLUMNU U VEČERNJEM LISTU GDJE ODGOVORA NA POSTAVLJENA PRAVNA PITANJA ČITATELJA.

PRESS IZJAVE

IZJAVE KOJE SLIJEDE SU NAŠE AKTIVNOSTI NA NIVOU RADA.

POREZ NA NEKRETNINE

23.11.2012.

Dugo najavljivani porez na nekretnine dobio je prijedlog zakona. Tako će svi građani na sve nekretnine od 1.4.2013. godine plaćati porez od 1,5% fiskalne vrijednosti nekretnine.  Novi porez, ujedno, prema ministru financija Slavku Liniću, i posljednji u mandatu ove Vlade, zamijenit će dosadašnju komunalnu naknadu. U usporedbi s europskim porezima koji se kreću od 0,5% do 3%,  Hrvatska se s porezom od 1,5% nalazi u zlatnoj sredini. "Vrijednost nekretnine umanjujemo 30% i ona je 70%  od vrijednosti. Zašto  - zato jer 30% je pravo građana da koristi na ime obnove i na ime ulaganja u svoje nekretnine. U prosjeku se u Europskoj uniji oslobađa oko 20%", objašnjava Linić. Građanima koji koriste nekretnine za trajno stanovanje porezna osnovica bit će umanjena za 88% do 95%, a za nekretnine u kojima povremeno borave porezna osnovica bit će umanjena za 70% do 85%. Takav prijedlog Zakona ne ide u smjeru prodaje stanova, već pravednije naplata poreza kod onih koji imaju više, govore u Vladi. Pod nekretninom koja se povremeno koristi za stanovanje podrazumijeva se kuća za odmor, apartman ili stan. U pravilu, puni porez po stopi od 1,5% plaćat će vlasnici treće i ostalih nekretnina koje nisu u funkciji. "Nekretnine koje nisu u funkciji sada predstavljaju opterećenje i moj savjet vlasnicima jest da se riješe takvih nekretnina, odnosno da ih stave u neku funkciju ili ih prodaju jer predstavljaju trošak, a nikakvu novu vrijednost", savjetuje potpredsjednica Strukovne skupine poslovanja nekretninama HGK PGŽ-a Novelle Bačinović. Primjera radi, građanima koji žive ili posjeduju stan u vrijednosti od 750 tisuća kuna, porez na nekretninu iznosit će, ovisno o olakšici koju će propisati grad ili općina, između 400 i 950 kuna godišnje.

Izvor: KANAL RI, 23.11.2012.

Kupujmo Hrvatsko

KUPUJMO HRVATSKO, KUPUJMO RIJEČKO

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA ŠTANDOVI S DOMAĆIM PROIZVODIMA NA GATU KAROLINE RIJEČKE PUNI IZLAGAČA I KUPACA
Kupujući hrvatske proizvode čuvamo radna mjesta u Hrvatskoj, poručio je Vinko Mičetić u ime organizatora akcije koja se provodi već 14 godina.

RIJEKA Akcija »Kupujmo hrvatsko« jučer je cijeli Gat Karoline Riječke ispunila hrvatskim proizvodima. Kako i ne bi kad je okupila više od 200 izlagača, od kojih je četrdesetak iz Primorsko-goranske županije, a svi redom nudili su delicije, ali i razne ukrase i odjevne predmete. Posebna pozornost usmjerena je na proizvode koji su nositelji ...

IZVOR: NOVI LIST


STRUKOVNA SKUPINA POSLOVANJA NEKRETNINAMA

Županijska komora Rijeka
Dopredsjednik: Novella Bačinović, Consensus d.o.o. Rijeka
Kontakt osoba: Nela Vukadin, HGK - Županijska komora Rijeka, Voditelj Odsjeka za trgovinu

"Strukovna skupina poslovanja nekretninama HGK – ŽK Rijeka djeluje pri Odsjeku za trgovinu HGK – ŽK Rijeka a u okviru krovnog Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK - Središnjici. Osnovni cilj Strukovne skupine odnosno Odsjeka za trgovinu u segmentu poslovanja nekretninama je zastupanje, usklađivanje i zaštita zajedničkih interesa trgovačkih društava koja se bave poslovanjem nekretnina a čije je sjedište u Primorsko-goranskoj županiji.
Sjednice i/ili radni sastanci Strukovne skupine sazivaju sukladno traženju članica odnosno Sektora za trgovinu HGK. Na istima se provode rasprave i daju relevantne informacije o problematici na tržištu nekretnina i drugim aktualnim temama."

IZVOR: HGK.BIZNET.HR


STANOVI 40 POSTO JEFTINIJI

3.1.2011 13:28:00
Autor/Izvor: Novi list/PressCut

"Ima onaj "recesijski" vic koji kaže: "Tko ove godine nije propao, taj će sigurno propasti iduće godine!". Agencijama za nekretnine, međutim, nije do smijeha ni viceva i boga mole da se ovakvo što ne obistini, jer ih se u 2010. godini još jedan dio ugasio, a i dalje rade valjda oni najžešći borci za opstanak. Mnogi među njima su unatoč svemu optimistični, jer će ovu godinu zatvoriti s "pozitivnom nulom", jer je promet nekretninama doživio sramežljivi rast u odnosu na vrlo tešku i zakočenu 2009.godinu.

Nije to ni sjena nekadašnjim aktivnostima i kupoprodajama, ali agencije za nekretnine koje su bile pale na samo dno vesele se već i blagom usporavanju pada u prometu, a kamo li ne i minimalnim pomacima na bolje.Recimo da nam je promet u ovoj godini bio za otprilike jedan i pol puta bolji nego prošle godine, pri čemu smo uspjeli zadržati sva radna mjesta i zaraditi mjesečne plaće, a to je u ovoj djelatnosti velika stvar. Ne može se govoriti o nekom značajnijem buđenju tržišta, ali je realiziranih prodaja ipak bilo nešto više nego lanjske godine. Među njima je nažalost bilo i onih građana koji su bili primorani prodavati stanove pod kreditima čije su mjesečne rate drastično narasle, pa su nudili svoje nekretnine i za jeftinije iznose od onih koliko su ih unatrag nekoliko godina bili platili, primjećuje direktorica agencije ConsensusNovella Bačinović."

IZVOR: NOVI LIST


UNAJMI PA KUPI STAN ZASAD NE FUNKCIONIRA

MUKE S NEPRODANIM STANOVIMA
Autor: Iva Vlašimsky
Objavljeno: 12. siječnja 2011. u 7:13

"Zgrade bi se ponudile u najam, mjesečne stanarine pokrile bi ratu kredita investitora, a unajmljivači bi po isteku ugovora dobili mogućnost otkupa stana
Iako neki smatraju da je tema oko gomile neprodanih stanova u novogradnjama na Viškovu već »passe«, činjenica je da ih još uvijek ima i da problemi za tamošnje graditelje nisu iščezli. Investitorima aktualno vrijeme nimalo ne ide na ruku jer slabo se i teško prodaju i kudikamo atraktivnije nekretnine s također solidnim cijenama. A goleme kreditne rate stižu svaki mjesec, banke ne znaju za oprost ni odgodu, iako se još uvijek ne usuđuju pretjerano ulaziti u složene i rigorozne ovršne postupke. No, odgovarajući svojedobno na anketu Hrvatske gospodarske komore koja je propitivala među svojim članicama svježe ideje za pomoć investitorima neprodanih stanova, agencija za nekretnine Consensus iz Rijeke predložila je zanimljiv koncept.
Propali pokušaji
– Takve bi se zgrade mogle ponuditi u najam na dvije do pet godina, gdje bi zbrojene mjesečne stanarine mogle pokriti ratu kredita investitora. Pogodnost za unajmljivače bi bila ta da po isteku ugovora o najmu dobiju mogućnost otkupa stana za cijenu umanjenu za iznos dotada plaćane stanarine. Dakle, investitor bi nakon nekoliko godina konačno prodao stanove i do tada bi mogao podmirivati kreditne obveze, a kupac koji možda nije u mogućnosti uložiti sada u nekretninu, mogao bi dobiti željenu vremensku odgodu, s time da mu stanarina koju do tad uplaćuje ne »propada«, nego je uključena u finalnu cijenu stana, pojašnjava nam vlasnica Consensusa Novella Bačinović."

IZVOR: NOVI LIST


KUPNJA STANA UZ NADLJUDSKE NAPORE

Autor: Iva Vlašimsky 
Objavljeno: 13. siječnja 2011. u 7:15

"STANOVI u Hrvatskoj nemaju svoju tradiciju koja je već desetljećima uobičajena u Europi, njihova je dostupnost nestabilna kategorija, a u nas još uvijek ne postoji neka kritična masa solidno opremljenih stanova koji se nude za pristojne novce. Investitori ne vide u tome profit niti definirano tržište pa se jedva netko tu i tamo sjeti graditi stanove za najam
Što je značilo kupiti stan prije četiri-pet godina, a što danas? Profitiraju li kupci danas na račun nižih cijena ili zapravo ne? Isplati se definitivno onima koji za vrijeme čekanja na niže cijene nisu bili u podstanarskom stanu i koji i u današnjim uvjetima mogu relativno lako doći do kredita, no takvih je malo. Za one građane koji su podstanari priča se zapravo svodi na isti nazivnik. Jer, iako su dočekali ponegdje i veliko sniženje cijena, sve ove godine plaćali su s druge strane stanarinu koja im je u kontekstu kupnje vlastitih stambenih kvadrata »otišla u vjetar«, a do kredita i traženih stabilnih uvjeta zaposlenja se danas kudikamo teže dolazi.
– Klijentima koji su trenutno podstanari, a koji tražeći vlastiti stan pitaju za savjet – je li ovo pravi trenutak za kupovinu ili da još malo pričekaju – uvijek kažemo da je za njih »sada« najbolje vrijeme. Bilo sniženje cijena ili ne, smatramo da je podstanarima uvijek bolje što ranije kupiti stan jer je svaka plaćena stanarina umjesto rate kredita zapravo u trajnom smislu izgubljena, stav je direktorice riječkih Consensus nekretnina Novelle Bačinović. Početkom prošle godine smo pisali na temu smanjenog raskoraka između mjesečnog iznosa stanarine i rate stambenog kredita jer su cijene nekretnina bile 15 do 20 posto niže, a paralelno su se ponešto bile smanjile i neke cijene najamnina za podstanarske stanove."

IZVOR: NOVI LIST


AGENTI ZA NEKRETNINE I ODVJETNICI ISTRAŽUJU PODRIJETLO NOVCA

10. 3. 2011.

"Iako je već dvije godine na snazi Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, malo je običnih građana pa i tvrtki koje imaju saznanja o tome da se prilikom svake novčane transakcije u kojoj je uključeno vi še od 200.000 kuna u gotovini provjerava podrijetlo te imovine. Naime, takve situacije treba prijaviti državnom Uredu za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma, a obveznici zakona su mnogi poslovni subjekti poput banaka, štedionica, poreznih savjetnika, osiguravajućih kuća, ovlaštenih mjenjača, priređivača igara na sreću, posrednika u trgovanju nekretninama, odvjetnika, javnih bilježnika, revizorskih kuća i drugih.

Potrebno je obavezno prijaviti svaku gotovinu u nekoj novčanoj transakciji koja prelazi 200.000 kuna koju klijent figurativno rečeno donosi "u torbi", a kazne za neprijavljivanje su vrlo rigorozne i kreću se od 50.000 do čak 700.000 kuna!

Neslužbeno doznajemo kako Uredu prijave najviše šalju banke, dok ostali subjekti manje poštuju tu odredbu, iako je oprez od ove godine sve veći, jer dopiru glasine kako inspekcija "češlja" sve veći broj obveznika ovog zakona. Inače, zakon je u sličnom obliku postojao i ranije, samo je na zahtjev MMF-a dodatno proširen i postrožen, a državni Ured koji prikuplja podatke dužan je redovito o tome izvještavati MMF. No, za poslovne subjekte koji su obveznici ovog zakona radi se o vrlo neugodnom postupku, gdje praktički indirektno trebaju doznati podatke o podrijetlu nečije gotovine ili pak moraju provjeravati tko je pravi vlasnik neke tvrtke ili društva (a što zakon naziva "dubinska analiza"), naročito kada se radi o inozemnim strankama, što sve skupa poprilično nalikuje više policijskoj inspekciji nego li redovnom opisu njihova posla.

Mnogi od obveznika, stoga, negoduju zbog svega i smatraju da im je ovaj zakon dodatno otežao poslovanje. Obično se u našem djelovanju prilikom kupovine nekretnine javlja jedan dio novca u gotovini, jer netko je već prodao prijašnju nekretninu, ima naslijeđen novac, štednju ili slično, a mi smo kao agenti obvezni što detaljnije ispitati kupca o porijeklu tog novca i to tako da on toga nije svjestan. Isto to treba učiniti i banka kod koje kupac obično podiže kredit, ali i odvjetnički ured koji mu sastavlja ugovor.

Radi se o jednom vrlo nezahvalnom postupku koji smo dužni provoditi i zbog čega se ugrožava i naš odnos povjerenja s klijentom, kazala je Novella Bačinović ispred Strukovne skupine poslovanja nekretninama HGK Županijske komore Rijeka. Ona je dodala kako agencije u posljednjih nekoliko godina kontinuirano dobivaju razne naputke i obveze od države, poput licenciranja tvrtki i zaposlenika, što su pokušaji uređenja struke koje pozdravlja, ali kako se svako malo donosi i neka nepopularna mjera koja ide na štetu posrednika u kupoprodaji nekretnina. Stav našeg udruženja je da se pokušamo na neki način izboriti za sebe na način da se predloži donošenje zakona koji bi donio obvezu da sve kupoprodaje nekretnina idu preko agencija za nekretnine, kao što je to slučaj u barem 70 posto zapadnoeuropskih zemalja, najavila je Bačinović."

IZVOR: NOVI LIST


TRŽIŠTE STANOVA MIRUJE U OČEKIVANJU SUBVENCIJA

Autor /izvor/svijet dionica/ Novi list 
Petak, 25 Veljača 2011 14:45

"Dio agenata za nekretnine pozitivno ocjenjuje poticaje, a dio smatra da im je ugroženo poslovanje, jer su kupci odgodili kupovinu i čekaju novi potez države

U Rijeci pojedine agencije ne bilježe značajnije promjene nakon vladinih najava, dok druge primjećuju kako su medijski napisi smanjili broj telefonskih poziva ili neke kupce privremeno »odgovorili« od već isplanirane kupnje.

– Imali smo prošli tjedan gotovo već realiziranu kupoprodaju, no kupci su nakon najavljene izmjene zakona odlučili pričekati s realizacijom, jer žele vidjeti što će biti s tim državnim projektom. Vrlo je slično bilo i prošle godine kada je premijerka prvi put najavila taj zakon o poticanju prodaje stanova, a nakon čega se to odmah negativno odrazilo na naše poslovanje u sljedećih nekoliko mjeseci, komentirala je vlasnica agencije Consensus Novella Bačinović. Ona je dodala kako pozdravlja svaku ideju Vlade da olakša građanima kupnju stanova, ali ne na ovakav način da se u cijelom projektu posve izostave upravo oni koji se bave posredništvom u prodaji stanova.

– Izmjene zakona spominju bankare, spominju građevince, spominju državnu agenciju APN, a nigdje nema nas posrednika. Država nam nameće niz rigoroznih zakonskih obveza, traži licenciranje i daje dozvolu za rad za ukupno 964 agencije u Hrvatskoj, ali nas onda s ovako postavljenim projektima zakida u poslovanju, dodala je Bačinović."

IZVOR: NOVI LIST